قالب فلزی مدولار در قالب بندی دال
قالب بندی دال بتنی یکی از مراحل مهم ساخت سازه است که بیشتر در بناهایی مانند مراکز صنعتی بزرگ به کار گرفته میشود و در دستهٔ سقفهای مستحکم قرار میگیرد.
در این روش ابتدا قالبی از جنس فلز ساخته شده و سپس آرماتوربندی و بتن ریزی انجام میشود. سپس بعد از سفت شدن بتن، قالب جدا شده و میتوان از آن بعدها دوباره استفاده کرد.
دال بتنی چیست؟
دال بتنی یک نوع سقف رایج و پرکاربرد است که بهصورت یکپارچه ساخته شده و بیشتر در ساخت سقف طبقات به کار گرفته میشود. منظور از دال در این سقفها، قسمتی است که بتن و فولاد به صورت یکپارچه در کنار هم قرار گرفته اند.
مهمترین مصالح تشکیلدهنده سقف دال بتنی، میلگرد و بتن است؛ به همین دلیل وزن بالایی دارند و در برابر زلزله مقاوم ترند.
برای قالب بندی دال بتنی از قالبهای مدولار فلزی مخصوص استفاده میشود تا با استفاده از آن بتن را به شکل مورد نظر خود دربیاوریم. قالبهای مدولار به دلیل قیمت مناسب و سهولت اجرا انتخاب مناسبتری برای قالب بندی دال هستند.
قالب بندی سقف دال بتنی باید توسط افراد متخصص انجام شود.
انواع دال بتنی
از نظر اجرا و روش تحمل بار، دال بتنی دارای دو نوع یک طرفه و دو طرفه است.
در صورتی که نسبت دهانه بزرگتر دال به دهانه کوچکتر بیشتر از ۲ باشد؛ دال باید با استفاده از دو تیر اصلی یا همان دو دیوار پشتیبانی شود، این یک دال یک طرفه است.
اما اگر نسبت دهانه بزرگ به کوچک از ۲ برابر کمتر بشود؛ دال باید با چند تکیهگاه و در چهار ضلع حمایت شود، که به آن دال بتنی از نوع دوطرفه میگویند.
استفاده از قالبهای فلزی در اجرای دال بتنی به همراه تجهیزاتی همچون سولجر
اجزای قالببندی فلزی مدولار سقف بتنی:
رویه قالب: سطحی است که با بتن تازه در تماس است.
برای ساخت آن از ورق فولاد مبارکه استفاده میشود تا وزن سقف کمتر شده و نصب آن آسانتر باشد. پلای وودها سطحی صاف دارند که باعث میشود بتن بدون درز باشد.
تیرچه: تیرچهها در زیر عرشهٔ قالب نصب میشوند و تامین کننده تکیه گاه عرشه قالب است. در سیستم قالبهای مدولار فلزی، نقش تیرچه بر دوش لوله داربستی به قطر 5 سانتیمتر است.
تیرها: این بخش در زیر تیرچه قرار میگیرد و نقش تکیه گاه برای تیرچهها را دارد. در قالبهای مدولار فلزی از سولجر به عنوان تیر استفاده میکنند.
فاصله استاندارد سولجر هادر زیر سقف، یک متر است.
شمعها: تیرچهها و تیرها بر روی شمعها تکیه میکنند تا فشار وارده را به سطح زیرین زمین یا طبقه زیرین منتقل کنند. (برای ارتفاعهای کمتر از 4 متر از جکهای سقفی استفاده میشود.)
در مونتاژ قالب فلزی مدولار در سقفهای بتنی از شمعهای فلزی یا داربست استفاده میکنند.
روش قالببندی سقف دال بتنی
سقف دال بتنی یا بهصورت پیشساخته است و یا با قالببندی و بتنریزی در کارگاه ساخته میشود؛ که نوع دوم مرسومتر است.
اجرا و استفاده از این سقفها در ۴ گام مهم قالب بندی، آرماتوربندی و برچیدن پایههای اطمینان انجام میشود.
قالببندی سقف
قدم اول در اجرای سقفهای دال بتنی، قالب بندی است؛ در واقع این مرحله اولین و مهمترین مرحله اجرای سقف دال بتنی است.
برای قالب بندی سقف دال بتنی، میتوان از قالبهای چوبی، فلزی یا پلاستیکی کمک گرفت که با توجه به پروژه، زمان و بودجه انتخاب میشود.
به طور کلی بهتر است برای قالب بندی سقف دال از قالبهای فلزی مدولار استفاده کنید، زیرا میزان بتنریزی زیاد است و ممکن است قالبها شکسته شوند.
قبل از قالببندی باید از جک صلیبی روی کف طبقه استفاده کرد. برای تراز کردن و محکم نگه داشتن این جکهای صلیبی، باید از لوله داربست در دو طرف ستون اصلی استفاده کرد و تا ستون رو به رو امتداد داد.
در مرحلهٔ بعدی لولههای داربست را در تقاطع با لولههای داربست دیگر، تراز میکنند.
سپس سولجرها در زیر این لولههای نصب شده قرار میگیرند. در مرحله بعدی قالببندی سقف دال بتنی انجام شده و در نهایت آرماتوربندی سقف اجرا میشود.
برای مهار قالبها، آرماتورها و بتن بهتر است از پایهها و ستونهای موقت استفاده کنید. همچنین استفاده از روغن و گازوئیل برای چرب کردن قالبها به منظور جداسازی راحتتر پیشنهاد داده میشود.
آرماتور بندی
مرحلهٔ دوم آرماتوربندی نام دارد. فقط بتن نمیتواند نیروی وارد شده را تحمل کند، به همین علت برای استحکام بتن و سقف از فولاد به شکل میلگرد استفاده میکنند.
میلگردها با طراحی خاص و به صورت استاندارد در کنار هم قرار گرفته و باعث پایداری سقف میشوند.
بهتر است بدانید آرماتوربندی در سقفهای بتنی یک طرفه و دو طرفه متفاوت است. بنابراین بر اساس یک طرفه یا دو طرفه بودن میلگردها چیده شده و توسط جوشکار وصل میشوند.
بتن ریزی
حالا نوبت به بتن ریزی است. در این گام بتن ریزی باید با سرعت انجام شود تا از حباب در بتن جلوگیری کرده و مانع از ترک در بتن شود. بهتر است از بتن نیمه سخت استفاده نشود؛ زیرا بتن باید تمامی فضایهای موجود بین آرماتورها را پر کند.
برداشتن پایههای اطمینان
مرحله آخر برداشتن پایههای اطمینان (جکهای سقفی) از زیر سقف است که با توجه به شرایط جوی و دما این زمان تعیین میشود.
اگر این کار زودتر از موعد مقرر انجام شود؛ باعث ترک در بتن خواهد شد.
اهمیت و کاربرد قالببندی دال بتنی
در فرایند قالببندی دال بتنی ابتدا باید مواد بتن را آماده کرد و سپس آن را درون قالبهای فلزی بتن ریخت. وقتی مواد بتنی محکم شده و به استحکام رسید از سازهٔ ایجاد شده برای ساخت دال بتنی استفاده میشود.
بهتر است بدانید قالببندی دال بتنی بر اساس نقشههای اجرایی و اهداف سازه انجام میشود.
در بسیاری از پروژهها، برای استحکام بیشتر، قبل از بتن ریزی، از میلگرد تقویتی درون این قالبها استفاده میشود و آنها با استفاده از اسپیسرهای پلاستیکی محکم میکنند. سپس بعد از بتن میلگردهای تقویتی کامل پوشیده میشوند تا دوام و استحکام دال بتنی بیشتر شود.
نکات مهم در قالب بندی دال بتنی
در ابتدا بهتر است بدانید برای بتنریزی دال بتنی باید نیروی انسانی کافی و متخصصی داشته باشید.
علاوه بر این قبل از شروع کار باید آب و هوا و دما را بررسی کنید تا زمان برداشتن قالبها برآورد شود. هوا نباید خیلی گرم یا خیلی سرد باشد.
قالبهایی که برای دال بتنی استفاده میکنید باید فاقد درز باشند تا از نشت بتن جلوگیری کنند.
قالبهای دال بتنی باید خیلی محکم و قوی باشند تا خساراتی به وجود نیاورند.
در این قالببندی نیز باید قبل از بتن ریزی، روغن کاری انجام داد تا حفرههای احتمالی بین بتن و قالب از بین برود و بتن به دیوارهٔ قالب نچسبد.
تراز کردن دال بتنی یکی از مراحل مهم است که باید به خوبی اجرا شود تا دال مورد استفاده برای قالببندی سقف دال به خوبی ساخته شود.
همانطور که گفتیم قبل از بتن ریزی باید از میله گردهای تقویتی استفاده کنید و آنها را با گیرههای پلاستیکی محکم نمایید.
فاصله جکهای صلیبی زیر تیر در قالب بندی سقف دال بتنی، باید ۸۰ سانتیمتر، زیر تیرچههای پیشتنیده ۳ متر و زیر تیرچههای پیشساخته ۱.۲ متر باشد.
مزایا و معایب قالببندی دال بتنی با قالب مدولار چیست؟
قالببندی سقف دال بتنی با قالب مدولار مزایا و معایبی دارد که در این بخش به آن میپردازیم تا با دید بهتری از آن استفاده کنید:
مزایای قالببندی سقف دال بتنی با قالب مدولار
- در این روش مقاومت سقف در برابر زلزله زیاد است.
- هزینههای حمل کم است.
- اقتصادیتر است.
- سرعت اجرای پروژه زیادتر است.
- به مواد و مصالح کمتری نیاز دارید.
معایب قالببندی با این روش
- در این روش نیروی انسانی زیاد و متخصص نیاز است.
- اگر سرعت به عمل آوردن بتن کم باشد؛ نمیتوان قالبها را باز کرد.
- وزن و تعداد قالبها زیاد است و باعث میشود به جکهای زیادتری نیاز داشته باشیم.